Veterinär Monica Abrahamsson ger följande info:

"Nu så här i sommartider kan det vara bra att ge sin utegående katt ett skydd mot fästingar och diverse andra småkryp.
På apoteket kan du receptfritt köpa ett medel som heter Frontline. Det är dospipetter som man använder för att lägga en liten droppe på kattens nacke. Medlet skyddar generellt mot ohyra i 3-7 veckor beroende på vilken sorts ohyra det gäller. Det minskar också risken att katten har med sig fästingar i pälsen när den kommer in. Fästingar som kan överföras till oss människor när vi t.ex. klappar katten.

Fästingar kan bära på Borelia och Ehrlichia. Båda två sjukdomar som kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Medlet Frontline har i flera år använts med framgång på hundar.
"

Fästingen på bilder på denna sida satt på vår katt Alfons sommaren 2005.

Apotekets hemsida kan man läsa om fästingar.
Här följer ett utdrag
:

Fästingar hos sällskapsdjur

Även våra sällskapsdjur drabbas av fästingbett och kan smittas av fästingöverförda sjukdomar. Risken att djur ska bli sjuka är precis som för människa förhållandevis liten efter enstaka fästingbett.
Sjukdomarna borrelios och ehrlichios ger en rad diffusa symtom från ben och leder men även feber, nedsatt aptit och nedsatt allmäntillstånd kan förekomma.

För att undvika risken att djuret smittas via fästingar är det viktigt att söka igenom djurets päls regelbundet under fästingsäsongen och plocka bort både fästingar som sitter fast och de som kryper omkring. Det är viktigt att fastsittande fästingar plockas bort så snabbt som möjligt för att minska risken att ett eventuellt smittämne ska hinna föras över till djuret. Fästingar som kryper på djuret kan också vandra över till människa vid närkontakt.

En finspetsig pincett eller "fästingplockare" går utmärkt att använda även till djur. Om möjligt kan man också försöka undvika att djuret vistas i alltför fästingtäta områden.

På apoteket finns idag ett antal preparat för användning i förebyggande syfte. Preparaten har långtidseffekt och behandlingen upprepas under fästingsäsongen med några veckors mellanrum. Preparaten har en avdödande effekt på fästingen och förhindrar på så vis att eventuell smitta överförs.

För hund och katt finns de receptfria preparaten Frontline vet. och Tiguspray. Frontline vet. finns både som spray och som lösning. Det finns även receptbelagda läkemedel godkända till hund
Till häst är Switch pour on som lösning godkänt.

Var noga med att följa bruksanvisningen. Kontakta veterinär om du är osäker. Du kan även ringa Apotekets information om djurläkemedel på telefon 020-61 88 00, vardagar 9-17.


I Nationalencyklopedin kan man läsa detta:
Av Lars Lundqvist och Ragnar Norrby
"Fästingar. Honan av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus , är lätt att skilja från de andra stadierna på storleken och på den röda bakkroppsspetsen. I Sverige är I. ricinus aktiv främst under månaderna april-juni och i augusti-september, då den kan sitta i halvhögt gräs eller i buskar och vänta på att ett djur skall passera. Fästingens sugsnabel är visserligen försedd med ringformigt placerade hullingar, men dessa är inte spiralvridna. Därför kan man inte skruva ut en fästing som bitit sig fast, vare sig med- eller moturs. Däremot kan man få den att aktivt släppa taget genom att försiktigt vrida den fram och tillbaka."

I Ne står även följande:
Ehrlichia [-li´ç-] (efter Paul Ehrlich), det vetenskapliga namnet på ett släkte i bakteriegruppen rickettsier. Släktet omfattar ca 15 arter som överförs av fästingar till olika däggdjur, och som kan orsaka ehrlichios. Släktet Ehrlichia förekommer huvudsakligen i varma länder.
ehrlichios [3rliçio:´s], infektionssjukdom hos däggdjur inkl. människa som orsakas av arter i bakteriesläktet Ehrlichia. Bakterierna angriper blodkroppar och orsakar feber och influensaliknande symtom. I Sverige förekommer arterna E. e´qui och E. phagocyto´phila som i Europa sprids av fästingarten Ixodes ricinus. Dessa arter kan infektera människa, häst, nötkreatur, får och hund.
Borre´lia (efter den franske bakteriologen Amédée Borrel, 1867-1936), det vetenskapliga namnet på ett släkte i bakteriegruppen spiroketer. Det omfattar bl.a. de sjukdomsframkallande arterna B. burgdo´rferi (med underarterna B. burgdorferi sensu stricto, B. afze´lii och B. gari´nii) och B. recurre´ntis, vilka hos människa orsakar infektionssjukdomarna borrelios resp. återfallsfeber. Båda sjukdomarna är vektorburna: B. recurrentis sprids vanligen med klädlöss, medan B. burgdorferi sprids med fästingar. Fästingen får i sig Borrelia-bakterier via blodsugning på infekterade djur. Bakterierna, som lever i fästingens tarm, sprids vidare till andra djur eller människa i samband med att fästingen söker upp en ny värd. Bakterien är känslig för flera olika antibiotika, däribland penicillin. Våra kunskaper om hur dessa bakterier orsakar sjukdom är mycket begränsade.
borrelios [-o:´s], infektionssjukdom hos människa som orsakas av Borre´lia burgdo´rferi, ett artkomplex i bakteriegruppen spiroketer. Bakterierna sprids med fästingar, i Sverige vanligen Ixo´des ri´cinus. Fästingbettet förbises ofta eftersom fästinglarver och fästingnymfer är mycket små och knappt synliga. Infektionen, som inte smittar från människa till människa, förekommer endast under sommar och höst och är i Sverige vanligast på södra östkusten. Diagnos, som ofta erhålls sent p.g.a. de okarakteristiska symtomen, ställs genom att antikroppar påvisas i blod och hjärnhinnevätska. Att direkt påvisa bakterierna eller deras DNA med olika metoder prövas men har ännu inte kunnat genomföras.
Symtomen vid borrelios beskrevs först i USA som Lyme disease, Lyme-sjukdomen, efter ett större utbrott i Old Lyme, Connecticut.
Ett tidigt sjukdomstecken är ett ringformigt utslag, som sprider sig cirkulärt kring fästingbettet (erythema migrans). Därefter kan olika organ påverkas. Ledinflammation (artrit) och hjärnhinneinflammation (neuroborrelios) är vanliga symtom. Inflammation i hjärtat (kardit) kan förekomma. Vid neuroborrelios är huvudvärk, måttlig feber och trötthet de vanligaste symtomen, men många insjuknade får mer uttalade besvär, t.ex. ansiktsmuskelförlamning (facialispares). Underarten B. afze´lii ger huvudsakligen hudförändringar (akrodermatit).
Om borrelios diagnostiseras sent kan besvären bli kvarstående. I andra fall sker fullt tillfrisknande efter antibiotikabehandling.


Fler citat från Ne:

"Fästingbehandling

Nedan följer några huvudpunkter att ha i minnet för den som kommer i kontakt med ett fästingbett. Det finns en del akuta åtgärder man kan göra själv, men om det inte hjälper bör man snarast söka läkarvård. Borrelia är inte att leka med!

o Om du upptäcker en fästing på dig själv eller familjemedlem (eller hunden): ta bort den. Gör det genom att ta ett försiktigt grepp, så att fästingen inte går sönder, och dra rakt ut. En pincett kan vara till hjälp (på apotek finns en speciell fästingplockare). Titta sedan på huden varje dag under ett par veckor. Om det blir någon rodnad kring bitstället: sök läkare.

o Om du inte märkt av någon fästing men upptäcker ett runt rött hudområde som är femkronestort eller större: sök läkare.

o Om du någon gång haft en fästing på dig och senare får en sjukdom i huden eller lederna – hjärnhinneinflammation, ansiktsförlamning eller hjärtsjukdom – berätta om fästingen för läkaren."